Sosyal Medya

Güncel

AmerikaÂ’dan 12 Mart taktiÄŸi

ABD’deki Müslüman yerleşim yeri Dearborn’da güvenlik güçleri, halk içinde adeta bir ‘hafiye ağı’ kurmuş durumda. Amerikan hükümetinin ülke geneline yaymayı planladığı uygulama, 12 Mart cuntasının halka yönelik bildirilerindeki ‘Sayın muhbir vatandaş’ ifadesini hatırlatıyor.



Brüksel ve Paris’teki terör saldırılarının ardından Batı dünyasında en çok tartışılan konulardan biri, radikal militanların Avrupa’daki Müslüman mahallelerini lojistik destek merkezi haline getirmesiydi. Tartışmaların odağında ise Brüksel’de birçok militanın doÄŸup büyüdüğü Molenbeek mahallesi yer alıyordu. Militanların bu mahalledeki kiÅŸisel iliÅŸkileri sayesinde polisten saklanmaları, bütün Müslümanları terörist olarak yaftalamak için bahane arayan aşırı saÄŸ kesimlerin eline koz verirken, “Amerika’nın Molenbeek’i” Dearborn’da iÅŸler farklı bir ÅŸekilde yürüyor. Politico dergisinden Michael Hirsh, Michigan eyaletinin Detroit kentindeki Dearborn ilçesine giderek polis ve FBI’ın burada kurduÄŸu “muhbir ağı”nı inceledi.

MUHBİRLERE TÖRENLE ÖDÜL

95 bin Müslüman’ın yaÅŸadığı Dearborn’un polis ÅŸefi Ron Haddad, halkın her kesimiyle baÄŸlantıları olduÄŸunu söylüyor. Ä°ki kiÅŸinin IŞİD den etkilendikleri şüphelesiyle oÄŸullarını ihbar ettiÄŸini belirten Haddad, her yıl en iyi muhbirlere törenle ödül verdiklerini övünerek anlatıyor. ABD’nin ajanlaÅŸtırma politikası Dearborn’la sınırlı deÄŸil. İç Güvenlik Bakanlığı’nın bu hafta baÅŸlatacağı pilot uygulamaya göre Müslüman bölgelerinde “Sorumluluk PaylaÅŸma Komiteleri” kurulacak. Komitelerde toplulukların önde gelen isimleri bulunacak ve polise düzenli bilgi akışı saÄŸlayacak. Hirsh, uygulamayı ünlü yazar George Orwell’in, her vatandaşın birbirini ihbar etmekle yükümlü olduÄŸu distopik romanı 1984’ü andırdığını ifade ediyor.

ABD’LÄ° MÃœSLÃœMANLAR NEDEN IŞİD’E KATILMIYOR?

Amerikalı Müslümanların, IŞİD ve benzeri radikal örgütlere Avrupalı Müslümanlara göre yüzde 90 oranında daha az sempati duyduÄŸu belirtiliyor. Uzmanlar bu durumu iki nedene baÄŸlıyor: Refah ve asimilasyon. Harvard Ãœniversitesi’nden Jessica Stern’e göre Avrupa’daki Müslüman topluluklar genellikle toplumdan dışlanmış ve yoksul kiÅŸilerden oluÅŸurken, Amerikalı Müslümanlar nispeten yüksek bir refah seviyesine sahip ve asimile olarak Amerikan deÄŸerlerini benimsemiÅŸ durumda.

kaynak: Karar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.